Оряховец

Местоположение

Само на 2 км. от Баните

Хотели

и къщи за гости

предимно облачно 17° C

прогноза за времето

Надморска височина

784 метра

Празник на селото

м. май

Оряховец

Оряховец се намира в Централните Родопи на едно от най-красивите и живописни места в планината. Селото се намира на 2 км. от Баните, на 36 км. от курорта Пампорово и на 236 км. от столицата София. Все още се спазват някои от традициите наследени от по-старото поколение, като например – „Поседелка“ (Смидар), когато се роди бебе в къщата, се канят всички близки и роднини, та и цяло село и се гощават с местните ястия. 

Видео за Оряховец

Климат

Мекият климат и средиземноморският полъх, идващ по река „Арда“ и оттам по река „Малка Арда“, минаваща през село Оряховец, благориятстват отглеждането на всякакъв вид плодове, зеленчуци и овощни дървета. Тук много добре вирее смокиня, кайсия и праскова. В последните години хората се насочват да отглеждат алтернативни на тютюна и картофите, растения – малини, ягоди, мурсалски чай, арония, лавандула и други.

Паловската воденица

Намира се в долния край на селото. Построена е в 1870 г. от четирима съсобственици от Паловия род. За нея се носят различни митове и легенди. Хората от селото твърдят, че воденицата си има “стопанин” (дух), който се грижел за собствениците по странен начин (показвал им се на няколко пъти и предупреждавал за вероятна опасност). Има един случай, за който и днес се знае – за малко да възникне пожар, но този “Стопанин” събудил навреме заспалия воденичар. 

Народно читалище “Пробуда – 1948 г.”

НЧ “Пробуда” е създадено през 1948 г. Към него има сформирана битова група за народни песни, като част от текстовете им е събрана от старите баби. Носиите се различават от другите села по цвета, хърката е с къс ръкав а мендила е с жълта ивица. Към читалището има библиотека, която разполага с 4087 тома книги, 7 бр. компютърни конфигурации, мултифункционално устройство, проектор с екран. Библиотеката се посещава от лица от всички възрастови групи, но предимно от деца. Читалището разполага с 8 бр. женски носии, автентични за село Оряховец, и други родопски носии.
Към читалището винаги е имало сформирана женска битова група за народни песни, която през годините е променяла своя състав. 

През годините битовата група е участвала в събори и родови срещи по селата (Давидково, Загражден, Петково и др.). Групата участва всяка година на празника на Община Баните – 5 и 6 май и летните програми на община Баните. Битовата група се представи достойно и на събора на Рожен от където има грамота, участвала е и на надпяванията в град Неделино, от където има спечелени 3 златни медала, 1 бронзов медал и 1 сребърен медал и много грамоти. От 2015 г. има танцова група, а от 2022 г. към читалището се обучават три момчета да свирят на гайда.

Местоположение

Времето

  • Jun 17, 2024 слаб дъжд 18° C
  • Jun 18, 2024 слаб дъжд 26° C
  • Jun 19, 2024 ясно небе 27° C
  • Jun 20, 2024 ясно небе 28° C
  • Jun 21, 2024 ясно небе 26° C

Времето

  • Jun 17, 2024 слаб дъжд 18° C
  • Jun 18, 2024 слаб дъжд 26° C
  • Jun 19, 2024 ясно небе 27° C
  • Jun 20, 2024 ясно небе 28° C
  • Jun 21, 2024 ясно небе 26° C