Традиционна кухня

Традиционни родопски ястия в Баните

В Родопите кулинарните изненади никога не свършват.

Родопчаните посрещат всеки гост с добре дошъл и го гощават от сърце!

Превъзходната родопска кухня често привлича туристите и ги изкушава да се връщат отново и отново. Тайните на вкусните ястия усърдно се пазят в семействата, като във времето са усъвършенствани. От апетитните гозби можете да опитате в местните ресторанти и механи, по родовите събори и традиционните празници. Ако решите да се поглезите с родопски гозби, то рано сутринта сетивата ви ще подмамят ароматните колаци. Това са дебели палачинки, изпечени на силно нагрята тикла. Гарнират се с ароматни домашни сладка, мед или сирене. 

И до сега когато се събира цялата рода, родопчани приготвят друго традиционно ястие – качамак. В различните села вкусът му е различен, тъй като рецептите са фамилна запазена марка и следват вкусовите предпочитания на майсторите. Така че може да го опитате не само в класическия вариант с царевично брашно, а и в комбинация с пшенично брашно или картофи. За плънката на качамака може да се прояви въображение и да се сложи извара, сирене, праз и яйца или пък задушени парченца месо. Но задъжилтено се полива с разтопено масло. Поднася се в тава, като всеки гребе с лъжицата си от общата паница. Родопчаните вярват, че яденето от една синия сплотява семейството. А ако ви се похапва супа, поръчайте си бобена чорба. За разлика от традиционния боб, по родопския край в супата се прибавят и ситно нарязани картофи. 

Няма как да не сте чували и за прословутия родопски пататник. Той се приготвя сравнително бързо от настъргани картофи, лук, сирене, яйца и подправки. Запича се в тиган, като се обръща от време на време. Родопската баница или така наречения клин не отстъпва по известност на пататника. Той може да бъде с разнообразни съставки – ориз, мляко, сирене, масло, коприва, спанак, тиква. Дори и в днешно време е истинско събитие ако случите събор или празник в Родопите. Връх на кулинарната магия е чевермето. Големите майстори на печеното на шиш агне разказват, че истинското родопско чеверме става най-добро от едногодишно животно. Ритуалът по приготвянето продължава поне 5 часа. Непременно пробвайте чевермето в комбинация с мед, ще останете впечатлени.