Забележителности

Култов комплекс на връх “Свобода” 

Култов комплекс на връх “Свобода”

Най-високата точка на общината – връх “Свобода” привлича туристи-планинари през цялата година – през зимата любители на ските, а през лятото той е център на поклоннически интерес – хиляди хора се качват на върха, където на мястото на тракийско светилище е построено Тюрбето на Енихан баба. От върха се открива величествена панорамна гледка.

Римски мост над река Малка Арда

Римски Мост

Римски мост над река Малка Арда

Един от най-известните мостове в местността е Римският мост, който е много добре запазен и в наши дни и все още се използва от пешеходци над реката. Мостът се намира в края на село Малка Арда, като за да се стигне до него, от главния път се слиза до реката и там в страни до новопостроения бетонен мост се виждат здравите каменни дъги на стария римски мост.

Местността “Самотното дърво”

Lonely Tree

Местността “Самотното дърво”

Местността “Самотното дърво” се намира в близост до селата Баните и Дрянка. Наречена е така заради едно самотно, но затова пък силно и на преклонна възраст дърво. Зaбeлeжитeлнoтo дъpвo e нa възpacт oĸoлo 100 гoдини, c виcoчинa 16 мeтpa и oбиĸoлĸa нa cтвoлa 2,70 мeтpa. 

Параклис “Успение Пресвети Богородици”

Параклис “Успение Пресвети Богородици”

Църквата е архитектурно-строителен паметник на културата. Възстановена е през 1935 г. с участието на цялото население. В нея има около 150 икони, като на по-голяма част от тях е изобразена Света Богородица. Параклисът се намира в село Баните.

Църква “Свети пророк Илия”

Църква “Свети пророк Илия”

Църква “Свети пророк Илия “ е построена в сегашния си вид през 1923 г., като тя представлява един от най-старите и най-красиви паметници на културата на територията на общината. Тя е разположена на възвишение в село Давидково.

Паловската воденица

Паловска воденица

Паловската воденица

В края на село Оряховец се намира Паловската воденица. Тя е построена през 1870 г. от братята в Паловия род. С нея са свързани много легенди и истории. Според местните воденицата е обитавана от дух, който се грижи и бди над стопаните. 

Местността “Чукаря”

Местността “Чукаря”

Най-старото тракийско скално светилище в Средните Родопи е открито в местността “Чукаря”. До него се стига по пешеходна пътека, лъкатушеща из китни поляни, обагрени с билки и горски цветя. Преходът е приятен и лек, а и гледката си заслужава. Според историците това място е било обитавано от древното тракийско племе “сатри”.

Местността Карабурун

Местността Карабурун

От дълбока древност мястото привлича древни култури и цивилизации, следи от които откриваме и днес. Следи от ранна култова дейност от времето на късната бронзова епоха са регистрирани и на възвишението Карабурун.

Местността “Чуката на Гидика”

Местността “Чуката на Гидика”

Скалното светилище се намира на 2 км. от село Гълъбово. Както всички останали, така и това светилище, траките избрали да построят на висок връх, от който се открива чудна гледка към меандрите на река Арда. Според проучванията на местността, най-ранните практики в местността датират от късната бронзова и ранно-желязна епоха в периода XV-VIII в. пр. Хр.