Местността Карабурун – с. Дрянка

От дълбока древност мястото привлича древни култури и цивилизации, следи от които откриваме и днес. Следи от ранна култова дейност от времето на късната бронзова епоха са регистрирани и на възвишението Карабурун. В основата на скала, издигаща се в най-високата част на върха са положени множество дарове, свързани с бита на населението – керамични съдове, ножове, прешлени за вретено, тежести за стан и др. Тук археолозите откриват артефакти от тракийско и римско време.

1027 м. надморска височина

Открито светилище 1500 г. преди Христа

На 7 км. югоизточно от Баните

До възвишението е около 40 мин. пеша

Археологически открития

Поради стратегическото разположение на това място през V-VI в. е била изградена ранновизантийска крепост, от която в момента има разкрити части от основи на каменен строеж и стени. Направените разкопки доказват, че е имало светилище 1500 г. преди Христа, а към VI в. след н.е. е имало укрепено селище, от където са били контролирани търговските пътища в Средните Родопи. В централната част на най – високата част на върха има открити множество керамични фрагменти от Късната бронзова епоха. 

Как да стигнем до там

Стъпките на траките ни отвеждат до с. Дрянка, само на 4 км. от общинския център с. Баните. Там се намира светилището Карабурун. Естественото възвишение с надморска височина 1025 м. се разполага върху било, издължено в посока изток-запад. Именно това стратегическо място са избрали траките за свое светилище.

За да се стигне до подножието на връх Карабурун, малко след село Дрянка от ляво на пътя и преди началото на Кърджалийска област се намира  туристическа табела за тракийското светилище “Карабурун”. Асвалтираният път преминава в типична планинска пътека, като последните 500 м. са пешеходен преход. Изкачването пеша до възвишението отнема 40 минути.

Пътеката към тракийското светилище се извива непрекъснато, като разкрива прекрасни панорамни гледки. Почти до върха в дясно от пътя се появяват остатъци от здрава крепостна стена. Някои от огромните бели камъни все още стоят под строй в неравен зид, напомнящи за времената, когато са бранели това място. Светилището е оградено и на върха има места за отдих. Тук археолозите откриват артефакти от тракийско и римско време. На върха гледката ще ви очарова и ще ви остави без дъх. Виждат се почти целите Средни и Източни Родопи. Неслучайно траките са избрали Карабурун за свещено място.