Давидково

Местоположение

Само на 17 км. от Баните

Хотели

и къщи за гости

предимно ясно 23° C

прогноза за времето

Надморска височина

860 метра

Празник на селото

м. август

Давидково

Село Давидково е едно от големите в община Баните. Разположено край левия бряг на Давидковска река, на около 64 км. от град Смолян и на 76 км. от Кърджали.

Надморската височина на селото варира от около 860 м. до  1120 м. надморска височина. Селото е с много слънчеви дни през зимата, с благоприятен климат, с чиста и здравословна вода, с омайващо свеж въздух. С разнообразната си и красива природа, селото е много подходящо за туризъм. Покрай връх “Свобода” (Енихан баба) над Давидково минава най-близката транспортна връзка между Тракийската низина и Беломорската низина. Твърди се, че там се намира гробът на Енихан баба.

Видео за Давидково

Давидково

Селото е скътано в гънките на Родопа планина. Всеки видял с очите си Давидково е видял красотата на родопското село, невероятните картини на заобиколящата го природата, докоснал се е до гостоприемството на родопчанина, усетил е топлата му и голяма душа.

Давидковски язовир

Микроязовирът над село Давидково е разположен на 1600 м. надморска височина. Ограден е със стена на глинеста основа. Дълбочината му достига до 9.50 м. Събира около 180 000 м3 вода. В него се въди сладък шаран и каракуда, толстолоб и бял мур. Срещу символична такса получаваш правото да си наловиш шаран съвсем сам. Гледката е прекрасна и упоителна. Малко по-надолу от микроязовира се намира рибарникът, където пък няма проблем да се снабдим с вкусна пъстърва “американка”. Тя се въди свободно и из водите на Глогинска, Рибиндолска и Давидковска реки, както и в местността Канарата.

Народно читалище “Зора – 1927 г.”

На 27- ми ноември 1927 г. група родолюбиви, ентусиазирани и жадни за знания давидковци и учители учредяват читалището. За цялостната си дейност Народно читалище „Зора” – с. Давидково е наградено с орден „Кирил и Методий” ІІ степен. В Народно читалище “Зора” функционира етнографска сбирка. Там са събрани покъщнината и поминъкът на прадедите на давидковци – уреди, пособия и всичко останало, с което е бил оборудван един дом.

В многогодишната история на читалището дейността е била разнообразна: библиотечна, театрална, художествена самодейност, радиопредавания, кинопрожекции, изложбена дейност, чествания и концерти.

Смесената група вече няколко поредни години е част от програмата, представяща местния фолклор в туристическия сезон на сцената на община Баните. Изпълненията на групата са неизменна част от всички местни прояви – празника на Давидково, чествания, празници и др. 

Църква “Свети Пророк Илия”

Тя е построена през далечната 1923 г.  В миналото тя е обслужвала освен давидковцжи и християните от Загражден, но днес в Загражден си имат изграден параклис. Църквата в Давидково е  разположена на възвишение в селото.

Църквата “Свети Пророк Илия” има красив иконостас, построен през 1935 г.

Джамията в Давидково

Една от старите джамии в Смолянско е тази в с. Давидково, община Баните. Основите й са поставени преди повече от 350 години. Джамията е уникална със своята вътрешна архитектура от три етажа, която я прави единствена в Родопите, а може би и в България. Основната зала на първия етаж е с капацитет за около 200 души, а двете тераси една над друга са с почти еднаква площ и капацитет за около 70 души всяка. Дървените тераси и интериор придават една изключително автентична атмосфера на джамията. Оригиналните колони, които сега са подменени, са били дъбови, които в основната зала са с височина 8-9 метра. 
Днес, под ръководството на амбициозното мюсюлманско настоятелство, джамията в Давидково се възражда за нов живот и очаква своите посетители, които да възвърнат нейния истински дух.

Местоположение

Времето

  • Jul 13, 2024 ясно небе 30° C
  • Jul 14, 2024 ясно небе 31° C
  • Jul 15, 2024 ясно небе 31° C
  • Jul 16, 2024 ясно небе 32° C
  • Jul 17, 2024 ясно небе 35° C

Времето

  • Jul 13, 2024 ясно небе 29° C
  • Jul 14, 2024 ясно небе 30° C
  • Jul 15, 2024 ясно небе 30° C
  • Jul 16, 2024 ясно небе 31° C
  • Jul 17, 2024 ясно небе 34° C