Малка Арда

Местоположение

Само на 10 км. от Баните

Хотели

и къщи за гости

ясно небе 17° C

прогноза за времето

Надморска височина

858 метра

Празник на селото

м. май

Малка Арда

Малка Арда е село в област Смолян, което е едва на 8 км. от балнеолечебния курорт Баните и е притегателна точка за туристи през цялата година. Къщите му са пръснати по живописните склонове на Родопския масив на 858 м. надморска височина. 

Китното Родопско село все още пази традициите на този край в песните, носиите и ястиятия си. Посетите ли го, не пропускайте да опитате прословутите колаци, качамак и клин. Живописни са селските дворчета, притаени плътно до каменните планински къщи. До столетниците със здрав зид от ломен камък вече се виждат и нови постройки. 

В тази част на Родопите има запазени много архитектурно-исторически ценности от римската епоха, като всяка от тях носи много истории и митове със себе си. Предполага се, че преди много години тук са живеели римляни, защото в по-късни години в местността Блатево са открити над 20 римски гроба.

Видео за Малка Арда

Места за отдих и риболов

Село Малка Арда със сигурност е позната дестинация на любителите на речния риболов. Във вирчетата и поточетата при наслука могат да се уловят пъстърва и мряна.

На самата река има изградени няколко моста, някои от които са се превърнали в символ на селото. Един от тях е този, който е разположен на вира Юрте. Вирът е дълбок около 2 м. и има чиста, студена балканска вода.

На около 30 м. от него се откроява новоизградена беседка, направена от местните жители, която има чешма с изворна планинска вода, запазваща своята постоянна температура през цялата година. Там е подходящо за пикници и скара, тъй като е в самата горичка и от нея се вижда хубава гледка.

Друго място за отдих е край водопада, както и в махалата Левочево. Съществуват легенди и истории, които все още възрастните хора помнят и разказват.

Римски мост над река Малка Арда 

Един от най-известните мостове в местността е Римският мост, който е много добре запазен и в наши дни и все още се използва от пешеходци над реката. Мостът се намира в края на село Малка Арда, като за да се стигне до него, от главния път се слиза до реката и там в страни до новопостроения бетонен мост се виждат здраво споените каменни дъги на стария римски мост.

Народно читалище “Христо Ботев – 1958 г.”

Първи сведения за читалищна дейност датират още след 9.09.1944 г., а на 12.02.1958 г. в с. Малка Арда по инициатива на будни младежи се основава  българско младежко дружество „Христо Ботев”. За укрепването и развитието на читалището са работили не малко дейци, които са влагали усърдие, сърце, талант. Като основни дейности на читалището могат да се откроят многобройните участия на самодейния състав в различни спектакли представящи тематични програми. С цел пробуждане интереса на децата към културните и исторически ценности са организирани различни съзтезания. 

В читалището има голяма библиотека с над 4000 тома книги и обособено място за 4 бр. компютъра. В сградата на читалището има богата сбирка от снимков материал, разпределена в четири тематични раздела – “Малка Арда някога”, “Живот посветен на селския труд”, “Малка Арда празнува” и “Читалищна дейност в Малка Арда”.

 За опазване на културното наследство, читалището разполага и с етнографска сбирка, в която има предмети свързани с тъкачеството (стан, дарак, мотовилка, рудан и др.), битови предмети, свързани с печене на хляб и сервиране и др. За да не се забравят старите обичай, дейци от читалището се опитват да ги пресъздават през местното население, като част от тях са мартенския и гергьовденския обичаи. 

Местоположение

Времето

  • Jul 13, 2024 ясно небе 30° C
  • Jul 14, 2024 ясно небе 30° C
  • Jul 15, 2024 ясно небе 31° C
  • Jul 16, 2024 ясно небе 32° C
  • Jul 17, 2024 ясно небе 34° C

Времето

  • Jul 13, 2024 ясно небе 30° C
  • Jul 14, 2024 ясно небе 30° C
  • Jul 15, 2024 ясно небе 31° C
  • Jul 16, 2024 ясно небе 32° C
  • Jul 17, 2024 ясно небе 34° C