Баните

Местоположение

Само на 50 км. от Смолян

Хотели

и къщи за гости

ясно небе 17° C

прогноза за времето

Надморска височина

730 метра

Празник на селото

05-06 май

Баните

Баните е чудно място в Родопите, готово да предложи преживявания за всеки вкус. От луксозни хотели с басейни и СПА процедури, до къщи за гости, решени в автентичен стил и уют близък до домашния. От спокойни разходки с пикник и плаж, до екстремни вело и пешеходни пътеки. А местенцата и вариантите за хоби туризъм са неизброими. Баните е незабравима комбинация от лечебна вода, дива природа и автентичен родопски дух.      

Видео за Баните

Нашата лечебна минерална вода

Балнеологичният курорт е разположен сред живописните склонове на Родопа планина на 750 м. надморска височина по поречието на р. Малка Арда. Средиземноморското влияние в климата смекчава времето през зимните месеци и внася прохлада през лятото.  Баните е известно с минералната вода, чиято температура при извиране е 43 °C и е уникална по състав за България. Физикохимичната характеристика на минералната вода я прави подходяща както за външно, така и за питейно лечение при широк кръг заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, стомашно чревния тракт, както и при различни професионални заболявания. Откритият топъл минерален извор според преданията датира още от римската епоха.

Специализирана болница за рехабилитация

Един от най-добрите рехабилитационни центрове в България, част от Национален комплекс „Специализирани болници за рехабилитация” ЕАД е разположен в общинския център – с. Баните, живописен район с прекрасни условия за отдих и туризъм. Свойствата на минералната вода благоприятстват лечението на заболявания на опорно-двигателния апарат, заболявания на периферната нервна система, професионални заболявания, заболявания на стомашно-чревния тракт и др.

Празник на община Баните и минералната вода

На 5-ти и 6-ти май ежегодно се провежда празника на община Баните и минералната вода. Празникът се чества от 50-те години на миналия век. Местните хора вярват, че ако човек се изкъпе с лековитата вода точно на Гергьовден, ще бъде здрав цяла година.  Но това няма как да проверите ако не опитате сами, а съпътстващите тържества ще направят престоя ви изпълнен с много положителни емоции, хубава музика, много народни танци и ще имате прекрасната възможност да опитате много традиционни кулинарни изкушения. 

Туристическа пътека “Малка-Арда”

Балнео и кулинарният туризъм непременно разнообразете с преживявания в планината. Приятен вариант е изградената на близо екопътека “Малка Арда”. Трасето започва от балнеолечебния комплекс и продължава 2 км. по течението на реката. Втората му част по същество е маршрут за връщане обратно към Санаториума в центъра на Баните. Разходката е приятна и лека. Подходяща дори и за неподготвени туристи. 

Събития през лятото

През летния сезон по инициатива на общинското ръководство всяка събота се провеждат различни мероприятия с оглед забавление както на местно население, така и на туристите. На сцената се изявяват както самодейните състави на читалищата в общината с народни танци и песни, така и джаз музиканти и други български изпълнители. 

Параклис “Успение Пресвети Богородици”

Величествено издигнат, в южния край на селото, обгърнат в зеленина, параклис “Успение Пресвети Богородици” – Баните, е архитектурно-строителен паметник на културата. Възстановена е през 1935 г. с участието на цялото население. В нея има около 150 икони, като на по-голяма част от тях е изобразена Света Богородица. Безспорно е доказано, че храмът е построен върху стари римски основи, при разкопките на които е намерена църковна утвар. През 1994 г. е осветен от Пловдивския метрополит и функционира и до днес. Изграден от камък, параклисът отстоява на изпитанието на времето и пази вярата и надеждата.

Народно читалище “Просвета – 1947”

Читалище Дрянка

Народно читалище “Просвета” е създадено през 1947 г., като читалищната сграда се намира в центъра на с. Баните. Като основни дейности могат да се откроят библиотечната и самодейната. В библиотеката има над 9450 книги и обособен компютърен кът с мултимедия, ксерокс и 3 броя компютъра, които са постоянно свързани към интернет. Под покровителството на читалището е създаден танцов клуб “Хоро”, в който участват около 10 човека. Благодарение на него се предава красотата и уникалността на родопските народни танци. Ежегодно клубът взима участия в събори на села и градове от цялата община.

Местоположение

Времето

  • Jul 13, 2024 ясно небе 30° C
  • Jul 14, 2024 ясно небе 31° C
  • Jul 15, 2024 ясно небе 31° C
  • Jul 16, 2024 ясно небе 32° C
  • Jul 17, 2024 ясно небе 35° C

Времето

  • Jul 13, 2024 ясно небе 30° C
  • Jul 14, 2024 ясно небе 31° C
  • Jul 15, 2024 ясно небе 31° C
  • Jul 16, 2024 ясно небе 32° C
  • Jul 17, 2024 ясно небе 35° C