Велосипедна пътека Кръстатица – Стърница

Велосипедната пътека свързва две села на територията на община Баните, Смолянска област. Селата Кръстатица и Стърница са изцяло планински и отдалечени от останалите населени места. Намират се изцяло в горска местност. Минавайки по маршрута ще имате възможност да се запознаете с растителното и животинско богатство на планината Родопи, да се насладите на красиви природни гледки към близката околност в специално оформени за целта кътове за отдих и наблюдение.

Велопътека Кръстатица 3

Обща дължина около 12 км.

Около 1075 надморска височина

Подходящи за преход през лятото или ранната есен

Начална точка село Кръстатица

За вело маршрута се препоръчват:

Удобни затворени обувки, леко облекло, раница с храна, вода, връхна дреха.

Най-добър за този вело маршрут сезон са лятото и ранна есен, когато велосипедистите могат да се порадват на прекрасните планински гледки от върха на хълмовете. По трасето са изградени кътчета за отдих и наблюдение, подходящи за пикник и приятно изкарване сред природата. Село Кръстатица е подходящата начална точка за стартиране на приключенията ви в Родопите.

Велопътека Кръстатица
Велопътека Кръстатица 2

Общата дължина на вело-пътеката е приблизително 12 км., като за стартовата точка е село Кръстатица, а крайната е село Стърница. Пътеката е маркирана нагледно съгласно всички изисквания за маркиране на туристически маршрути.

Този планински вело маршрут е уникален за cross country каране. Има места, на който пътеката преминава в горски път и обратно, като феновете на маутин байк преживяванията могат да се радват както на страхотни задъхващи изкачвания, така и на устремно спускане. Маршрутът е приятен и подходящ и за не толкова тренирани колоездачи.