Стърница

Местоположение

Само на 23 км. от Баните

Хотели

и къщи за гости

предимно ясно 15° C

прогноза за времето

Надморска височина

1100 метра

Празник на селото

м. август

Стърница

Стърница се намира на 1110 м. надморска височина в подножието на връх Свобода. Селото е успяло да съхрани своя бит и култура от много векове назад.

Според преданията името на намиращото се в област Смолян село, произхожда от стръмния терен където е създадено. Стръмно означава Стърница. Заселването на селото е продължало дълъг период от време. Хората са пристигали тук единично или на групи от 3-4 човека от различни села в Родопите. Известно е също че, има заселници и от далечна Албания от където идват рода Арнаудови.

Видео за Стърница

Легенди

За гостите на селото интерес представлява местността “Копатото имане” където легендите разказват за заровено съкровище, останало от турско време.

Подобни легенди се носят и за местността “Балабанова кюприя” намираща се на границата на селата Стърница и Давидково. През турско робство същата кюприя е била на главния път от Петково за Давидково.

Родови срещи

През 1986 г. започва една традиция, която е запазена и до днес. Първоначално през 5 години, а сега през 3 г. се провежда родова среща. Основоположници са Гаджевия род (един от най-големите в селото). Но в последствие се превръща в традиционна среща на всички изселници от селото и настоящи жители. Събират се около 500 души.

Занаяти

Село Стърница е известно с множеството занаяти като саратчийство, самарджийство, гайдажийство, гайтанджийство  и други. Те са били характерни за селото, защото на времето е имало много впрегнати животни (коне, катъри, магарета, волове), с които хората си обработвали земите. Един от най-разпространените занаяти в селото е било тъкачеството, благодарение на което жените сами си тъчели аби за шиене на панталони (потури), сака (грижки) за мъжете си, постели, черги, престилки (мендили) и най-вече чеиз за дъщерите им. Не на последно място можем да споменем шиенето  и везането на родопски носии и терлици. Всичко това е събрано и може да се види в музейната сбирка на читалището.

 Народно читалище “Просвета – 1958 г.”

Читалище Дрянка

Читалището е построено  през 1958 г.  и е единстеното самоуправляващо се културно – просветно сдружение в населеното място. Осъществява преобщаването на населението към постиженията на науката, изкуството и културата. Организира програми, събори и други на местно и регионално ниво. Основната му цел е да задоволява потребностите на населението. Читалището се е утвърдило като средище за знание и запазване на традициите и обичайте на селото. То разполага с музейна сбирка, която е събрана с много любов от години.

Местоположение

Времето

  • Jul 13, 2024 ясно небе 27° C
  • Jul 14, 2024 ясно небе 28° C
  • Jul 15, 2024 ясно небе 28° C
  • Jul 16, 2024 ясно небе 29° C
  • Jul 17, 2024 ясно небе 31° C

Времето

  • Jul 13, 2024 ясно небе 27° C
  • Jul 14, 2024 ясно небе 28° C
  • Jul 15, 2024 ясно небе 28° C
  • Jul 16, 2024 ясно небе 29° C
  • Jul 17, 2024 ясно небе 31° C