Екопътека “Оряховските водопади”

“Оряховските водопади” е най-новата екопътека в община Баните. Началото й започва под църквата в с. Баните. Там ще намерите указателна табела с посока, както и синьо-бяла маркировка. Като трудност бихме я квалифицирали като лек преход за всички възрастови групи. Денивелацията по целия маршрут е около 120 метра, като общата й дължина е близо 3,5 километра. Като време за преход приблизително ще ви трябват около час и половина в посока с кратките почивки. Цялата пътека е маркирана и обозначена. По пътя ще намерите три обособени кътчета за престой, с дървени маси и пейки.

Три живописни водопада

3 моста, 2 беседки и 4 маси с пейки

Лек преход, подходящ за всички възрасти

около 3 ч. в двете посоки с кратки почивки

Дължина около 3,5 км. и около 120 м. денивелация

По пътя към първия водопад

За преходa се препоръчват:

Удобни затворени обувки, леко облекло, раница с храна, вода, връхна дреха.

От началото на пътеката до първия водопад имате около 45-50 минути преход. Теренът е приятен за разходка, с много красиви местенца с прекрасна панорамна гледка към с. Баните. Има едно малко по-сериозно изкачване по маршрута. Достигайки до първия водопад първоначално ще чуете грохота на водата, но няма да можете да го видите. Ще забележите малко мостче, което трябва да прекосите, след което ще трябва да се спуснете около 10 метра надолу по виеща се по склона пътечка. Водопадът е висок 10 метра, можете да застанете буквално пред него и да направите невероятни снимки.

Вторият водопад

За втория водопад трябва да се изкачите обратно на пътеката, да прекосите мостчето и да следвате табелите. Като разстояние е горе-долу на 400 метра – 7-8 минути пеша, като по-пътя има голяма маса с пейки за отдих, както и уникален над стогодишен вриз (място, на което са напоявали животните в миналото), на който задължително трябва да си направите снимка за спомен. След вриза имате около 250 метра до втория водопад. До него стигате по красиво дървено стълбище, което води буквално до подножието на самия водопад. Има малка площадка, идеална за снимки и селфита.

И не на последно място – третият водопад

След като се насладите и запечатате втория водопад, идва ред ако не сте много уморени да тръгнете към третия водопад. За да стигнете до него е необходимо да се изкачите нагоре по полянката, намираща се над втория водопад и да стигнете до стар междуселски път за мулета и добитък. Качите ли се на пътеката, продължавате да ходите срещу течението, следвайки туристическата маркировка и табелите. Преходът до последния водопад отнема около 20 минути, като разстояние е около километър, почти равен терен. 

Над последния водопад има голяма дървена маса и хубаво място за отдих. За тази година е планувано да се изгради малко барбекю на третия водопад, както и място за отдих в подножието на първия водопад.

На връщане имате възможност да изберете два маршрута – единият е да се върнете по същата пътека до втория водопад и от там пътят е лесен. Вторият път ще ви отведе до съседното село Оряховец, ще минете покрай една от най-старите запазени родопски воденици – Паловската воденица – пише че е строена 1878 г., но реално е много по-възрастна. Все още могат да се видят всички оригинални дървени елементи – чакръци, зъбни колела, воденичните камъни. Там е снимана и сцена от великолепния български филм “Време разделно”.