Загражден

Местоположение

Само на 30 км. от Баните

Хотели

и къщи за гости

предимно ясно 16° C

прогноза за времето

Надморска височина

1050 метра

Празник на селото

м. август

Загражден

Загражден се намира в община Баните – чудно кътче от планината, разположено на 1200 м. надморска височина на границата между Западните и Източните Родопи, в област Смолян. Селото е разположено между три от най-известните български резервати – “Кормисош”, “Дженда” и “Сливка”. В зависимост от маршрута, който сте избрали за да стигнете до Загражден, ще се насладите на невероятни гледки и места.

Видео за Загражден

Загражденска екопътека

Интерес представлява Загражденската екопътека изградена над Загражденска река.

Цялата екопътека е дълга около 13 км.  Има много дървени мостове и водни падове като най-големите са двата водопада Чистилището и Козарника.  Началото и започва с Римскя мост. Трасето е кръгово, като изходен и краен пункт е село Загражден.

Народно читалище “Христо Ботев-1934 г.”

В читалищната библиотека жители и гости получават лесен и безплатен достъп до информация и услуги в интернет. Библиотеката разполага с близо 7000 тома книги. Интерес за гостите на с. Загражден представлява музейната сбирка, с която разполага читалището. Музейната сбирка пази покъщнината и поминъкът на прадедите на загражденци – уреди, инструменти, носии, съдове и всичко останало, с което е бил обзаведен един дом. Тук ще видите: дарак – приспособление за влачене на вълна,  стан, бурило, в което се биело млякото, за да се вземе маслото, пъстрите родопски пътеки и халища, в които са вплетени цветовете на природата и др. В Читалището може да си направите снимки с родопска носия, да се запознаете с загражденските диалектни думи  като: поседелка-гости през деня, попрелка- гости през вечерта и много други. 

Църква “Свети Георги Победоносец”

След близо 300 години камбанен звън отново оглася родопското село Загражден. Там родолюбиви българи градят православния храм “Свети Георги Победоносец”. Строежът започва през 2014 г., а официалното му освещаване е на 04.07.2021 г. Църквата се намира в центъра на селото, непосредствено до читалището. Тя е изцяло изградена с помощта на много дарители. Иконите са изрисувани от художник от Смолян, а дървеният иконостас е направен от Момчиловски майстори.

Домашен хляб

Не може да дойдете в с.Загражден и да не опитате от вкусния загражденски хляб, ръчно приготвен от майстори пекари. Хлябът се пече по стара българска рецепта в каменна пещ на дърва.

Празник на селото

Една от традициите на селото е празникът на село Загражден – родовата среща-събор под наслов „Българският род – род вековечен“. Празникът, който събира  в едно традиция, признателност и надежда. Провежда се  през м.август. Другият  традиционен празник е курбан за здраве и берекет, който се провежда в началото на лятото.

В Загражден ще се заредите с емоции, ще се наситите на истории, ще запечатате впечатляващи картини, ще се насладите на вкусни гозби и ще се удивите на гостоприемството на хората. И най-важното – във вас ще остане да гори пламъчето на Загражден, което ще ви кара да се връщате там отново и отново.

Местоположение

Времето

  • Jul 13, 2024 ясно небе 30° C
  • Jul 14, 2024 ясно небе 31° C
  • Jul 15, 2024 ясно небе 31° C
  • Jul 16, 2024 ясно небе 32° C
  • Jul 17, 2024 ясно небе 34° C

Времето

  • Jul 13, 2024 ясно небе 30° C
  • Jul 14, 2024 ясно небе 31° C
  • Jul 15, 2024 ясно небе 31° C
  • Jul 16, 2024 ясно небе 32° C
  • Jul 17, 2024 ясно небе 34° C