Първата ферма за тракийски коне (Ахал-Теке) “Дагор” – с. Дрянка

Древно предание разказва, че махала “Чуката” на село Дрянка е разположена върху древно тракийско светилище, познато като “Енергийните порти (двери) на траките към Рая”. Не случайно, точно тук е разположена и първата българска ферма за отглеждане и развъждане на древните тракийски коне “Дагор”.

Тракийските коне “Ахал-Теке”

Тракийските коне (познати по името Ахал-Tеке) са най-древната порода коне, от която произлизат всички останали познати породи. Въпреки общоприетото становище, че Тюркменистан е тяхната родина, съвременните генетични изследвания доказват, че ДНК-то на конете, обитавали Рило-Родопския планински масив още преди 10 000 г. (когато конят все още не е бил опитомен) съвпада с ДНК-то на съвремения кон от породата Ахал–Теке, наричан още „Златен кон“, „Небесен кон“, „Конят на императорите“.

С такива коне са се гордеели императори, крале, президенти, шейхове, видни военачалници. В различните исторически периоди, според разпространението му Ахал–Теке е наричан още: Тесалийски кон, Кон от Балх, Балхара, Кон от Нисея.
През 1880 година, виждайки го за пръв път в племето Теке от оазиса Ахал в най-голямата област Тюркменистан, наречена Балкани, руският генерал Куропаткин му дава името Ахал-Теке. Чистокръвните тракийски коне са били запазени там по време на похода на Александър Велики към Индия. Бойният му кон Буцефал, цялата му конница, както и конницата на прабългарите се състояла от същите небесни коне.
По думите на Цар Соломон: „Няма нищо по-красиво в този свят от тези коне!”… Вероятно затова в днешни дни Ахалтекинецът е обявен за „Най-красивият кон в света”, а китайският император е купувал такива коне от българите, заплащайки с чисто злато, колкото е било теглото на всеки кон.

Понастоящем, от тази уникална и рядка порода в света има само около 4000 чистокръвни коне.
Ако искате да се срещнете с най-интелигентните и красиви коне на Земята, ако искате да ви погледнат със своите изумителни (дори и сини очи), искате да докоснете копринената им козина, ако искате да видите дали при пълнолуние перлено белите ахалтекинци флуерисцират, то тогава задължително трябва да посетите фермата “Дагор”.

Общуване на конете с деца – хипотерапия

Не се учудвайте, ако някое от тези светли същества Ви избере за телепатично общуване! Преживяването е неочаквано, но изумително!
Много семейства посещават Фермата и избират общуването с тези изключителни коне за да намерят баланс, хармония и да се насладят на енергийното въздействие с терапевтичен ефект, познато като хипотерапия. Хипотерапията в комбинация с психологическите консултации на място (във Фермата), в съчетание с лечебната минерална вода в Баните, повишава лечебно-възстановителния ефект при множество заболявания.
Общувайки с конете от тази древна порода, и възрастни и деца получават ново светоусещане, радост и непознат възторг