ЕКО ТУРИЗЪМ

Ако желаете да се отърсите от натовареното ежедневие и да се слеете с природата, преход по Загражденската екопътека гарантирано ще Ви презареди! 

Ще се насладите на внушителни гледки, до които се стига по множество дървени мостчета над Загражденската река, водопади, горски пътечки и беседки за отдих, сред чистия въздух и невероятната природа на Родопа планина.

На 30 км. от село Баните

Живописни водопади

С 13 км. дължина и 300 м. денивелация

14 моста

3 беседки

Загражденски водопади

За преходa се препоръчват:

Удобни затворени обувки, леко облекло, раница с храна, вода, връхна дреха.

Подгответе се за един сериозен, но приятен туристически маршрут. В зависимост от предпочитанията може да се избере по-натоварващ или по-лек преход по екопътеката с нейните към 13 км дължина и 300 м денивилация.

Трасето на екопътеката е кръгово, като изходен и краен пункт е село Загражден. Когато видите местоположението на селото ще разберете защо е наречено така – обърнато към слънцето, загърнато в меката зелена прегръдка на планинските хълмове.

Най-ниският му край, след местностите Орехите и Старата воденица, седнете на беседката, за да се порадвате на Водопадите – любимото място не само на децата от село Загражден. От тук започват мостовете и платформите на водопадите, каскадите и ждрелата на Загражденска река, които се успокояват при поляните на Лъките, където има беседка за отдих.

Има множество дървени мостове и водопади, като най-големите са двата водопада Чистилището и Козарника.

Следват отвесите на скалите над Добрин вир и серията от водопади, след което ще починете в беседката в местността Козарника, но не се увличайте с яденето, защото пред Вас е „Чистилището“ – тесен скален процеп, през който легендата разправя, че минават само праведните! 

За тези, които искат да спестят време и сили има изграден автомобилен път.

Ако предпочетете обратното движение по екопътеката – От Загражден към Две тополи и искате да се любувате по-дълго на прекрасната гледка, в която са потопени двете села, то преходът между тях може да бъде пешеходен.

Ако искате да спестите време и сили – може да го направите и с кола. Следват Козарника, Чистилището, Добрин вир – и в обратен ред към Водопадите, Старата воденица и село Загражден, където ще Ви приютят и нахранят в приветливи къщи за гости.