Гълъбово

Местоположение

Само на 11 км. от Баните

Хотели

и къщи за гости

предимно ясно 17° C

прогноза за времето

Надморска височина

909 метра

Празник на селото

м. май

Гълъбово

Село Гълъбово е разположено в североизточната част на Смолянска област и е част от община Баните. Селото се намира на 12 км. от общинския център Баните, на 64 км. от Смолян и на 140 км. от Пловдив.

Близо до село Гълъбово (3 км.) в югоизточна посока се намира историческата забележителност – Дяволският мост датиращ от Римско време.

Гълъбово е едно от прекрасните родопски села, където природата впечатлява с величието си, с вековните си гори, с обширните си планински ливади през лятото и с назъбените снежни склонове през зимата. 

Целогодишно тук може да се отдадете на отдих и туризъм, може да опитате от вкусната родопска кухня и усетите гостоприемството на родопчани.

Идвайки тук, човек се потапя в една съвършено различна от градското ежедневие атмосфера. Ще видите гордо издигащи се планини и хълмове и сгушените в тях малки и големи къщи с бели, красиви фасади, сътворени от естетическия вкус на родопчанина.

Редом с тях, свидетелство за отдавна отминали времена и богато историческо минало са се закътали старинните къщи с внушителни каменни зидове и уникални покриви подредени с каменни плочи.

Видео за Гълъбово

Екопътека Вишнево-Гълъбово-Дяволски мост

Една от най-популярните дестинации за туристите в района след връх Свобода е Дяволският мост, до който води екопътеката „Вишнево-Гълъбово-Дяволски мост”. Средновековното съоръжение над река Арда е на 4 км. източно от с. Гълъбово и 8 км. от общинския център Баните. Мостът е обграден от двете си страни от високи и стръмни скали, които достигат до 800 метра надморска височина.

Местността “Чуката на Гидика”

Най-ранните култови практики в местността “Чуката на Гидика” датират от времето на късната бронзова и ранно-желязната епоха (XV-VIII в. пр. Хр.) и са съсредоточени около стръмна скала с формата на жаба, издигаща се над красив меандър на р. Арда. 

Скалното светилище се намира на 2 км. от село Гълъбово, попадащо в пределите на община Баните. Както всички останали, така и това светилище, траките избрали да построят на висок връх, от който се открива чудна гледка към меандрите на река Арда. В района е открито монетно съкровище, състоящо се от 74 сребърни венециански монети и 5 златни хиперперона.

Народно читалище “Светлина-1967 г.”

Читалищна дейност в селото съществува от 1967 г., а читалищната сграда е открита през 1982 година с голямо тържество в салона на читалището, с участието на самодейните състави от община Баните и ансамбъл „Родопа”- гр. Смолян. Основна дейност в читалището е библиотечната. Библиотечният фонд е 5221 тома, като броят на читателите е 121. Във връзка със съхранението и опазването на традициите, културата и бита на хората от селото е направена Етнографска сбирка в читалището

Там можете да откриете тъкачен стан, чекрък, врътка, хурка с вретено, бурилка, дървено чукче, дървена ракла, стенна дървена поставка за кухненски прибори, старинни прибори за хранене изработени от дърво, калами, бакър, гърне за съхранение на масло, стомни за вода, старовремска маса за хранене (синия), глинени гърнета, ръчно изработена женска носия, традиционните за Родопите пискюлесто халище, китеник, цедило, торба, софра, ръчно везани терлици, тъкано платно за ризи, родопски черги, родопско одеяло и пердета, традиционна гълъбовска носия Тук ще имате възможност да видите неща, които рядко се пазят и могат да се видят в днешно време.

Местоположение

Времето

  • Jul 13, 2024 облачно 31° C
  • Jul 14, 2024 предимно облачно 26° C
  • Jul 15, 2024 облачно 25° C
  • Jul 16, 2024 разкъсана облачност 29° C
  • Jul 17, 2024 разкъсана облачност 30° C

Времето

  • Jul 13, 2024 облачно 31° C
  • Jul 14, 2024 предимно облачно 26° C
  • Jul 15, 2024 облачно 25° C
  • Jul 16, 2024 разкъсана облачност 29° C
  • Jul 17, 2024 разкъсана облачност 30° C