Дрянка

Местоположение

Само на 5 км. от Баните

Хотели

и къщи за гости

предимно ясно 16° C

прогноза за времето

Надморска височина

813 метра

Празник на селото

м. май

Дрянка

Село Дрянка е пръснало къщите си по слънчев  склон на Родопа планина на около четири километра от общински център на  село Баните.Пътят преминава край къщите му живописно разположен по стръмнините. Тук се усеща и полъха на миналото  и на неспиращото настояще. До автентичните каменни тела на старите домове се кипрят новите запазили основните щрихи от типичния градеж за този край.

Видео за Дрянка

Конеферма за тракийски коне “Дагор”

Древно предание разказва, че махала “Чуката” на село Дрянка е разположена върху древно тракийско светилище, познато като “Енергийните порти (двери) на траките към Рая”. Не случайно, точно тук е разположена и първата българска ферма за отглеждане и развъждане на древните тракийски коне “Дагор”.

Тракийските коне (познати под името Ахал-Tеке) са най-древната порода коне, от която произлизат всички останали познати породи.

Понастоящем, от тази уникална и рядка порода в света има само около 4000 чистокръвни коне.
Ако искате да се срещнете с най-интелигентните и красиви коне на Земята, ако искате да ви погледнат със своите изумителни (дори и сини очи), искате да докоснете копринената им козина, ако искате да видите дали при пълнолуние перлено белите ахалтекинци флуерисцират, то тогава задължително трябва да посетите фермата “Дагор”.

Местността “Самотното дърво”

Изкачите ли се на Карабурун гледката ще ви очерова и остави без дъх но това не е всичко в близост до село Дрянка се намира друга чудновата местност известна като “Самотното дърво”. Името й спечелва стария бук, който стои сам на големия хълм повече от век. Забележителното дърво е на възраст около 100 години, с чисочина 16 метра и обиколка на ствола 2,70 метра. 

Тракийско светилище “Карабурун”

“Карабурун” е тракийско светилище, на което са регистрирани следи от ранна култова дейност от времето на късната бронзова епоха. Светилището се намира на възвишение в района на село Дрянка. 

Съществуват данни, че районът е бил заселен още  по римско време от когато датира античната крепост от шести век, открита на близкия връх Карабурун. Казват, че тя е пазила проходите през Родопите. Според археолозите е построена върху тракийско светилище датирано 1500 г. преди Христа. Това доказват намерените фрагменти от керамика,които могат да се видят запазени в регионалният исторически музей град Смолян. Самото село е основано в края на 19 век от изселници от село Върбина.

Народно читалище “Просвета – 1960 г.”

Народно Читалище „ Просвета 1960 г.“ село Дрянка е създадено през 1960 година. Първоначално сградата била малка построена от доброволци, жители на селото. След  намиране на помещение в сградата на бившата детска градина на трети етаж в  селото и предоставянето и за безвъзмездно ползване    от Община Баните, Народно Читалище „ Просвета 1960 г.“ започва да развива своята художествена и библиотечна дейност. Библиотеката разполага с 2055 броя книги.

През 2013 г. читалището започва да развива художествена дейност, като към него е сформирана самодейна битова група, която да развива и съхранява Родопския фолклор. Групата участва активно в родови срещи, събори и празници,  характерни обичаи  за селата на община Баните и извън нея, като е награждавана с грамоти за отлично представяне.

Местоположение

Времето

  • Jun 17, 2024 слаб дъжд 18° C
  • Jun 18, 2024 слаб дъжд 25° C
  • Jun 19, 2024 ясно небе 26° C
  • Jun 20, 2024 ясно небе 28° C
  • Jun 21, 2024 ясно небе 25° C

Времето

  • Jun 17, 2024 слаб дъжд 18° C
  • Jun 18, 2024 слаб дъжд 25° C
  • Jun 19, 2024 ясно небе 26° C
  • Jun 20, 2024 ясно небе 28° C
  • Jun 21, 2024 ясно небе 25° C